fi en

Mitkä ovat rekrykonsultin motivaattorit?

04 touko 2017 by Harri Sieppi

Tapaat rekrytointikonsultin, hän on saanut sinut puhelimella kiinni ja innostettua hienoon uuteen uramahdollisuuteen. Hän jututtaa sinua ja rakentaa sinusta pienen tietopaketin yritystä varten. Latte maistuu mukavalta suussa ja tuntuu hienolta olla haluttu. Onko ensimmäinen kerta, kun sinuun ollaan yhteydessä työtarjouksen puitteissa? Toki hän on sinusta kovin kiinnostunut, miksipä ei olisi, sillä hän saa sinun välittämisestä muhkean palkkion.

Rekrytointialalla välityspalkkiot vaihtelevat noin 10-30 % välillä työntekijän vuosipalkasta. Keskimäärin palkkio on luokkaa 20 %, eli 4500 kuukausipalkan tienaavan koodarin kohdalla 11.700 euroa. Palkkiot ovat pitkälti sidottuja vuoden palkka-ansioon, eikä niihin lasketa mukaan esimerkiksi työsuhde-etuja (lounarit, bussilippu, hyvät työvälineet…) tai muita vastaavia sinulle merkityksellisiä asioita.

Työpaikan vaihtamiseen menee aikaa. Tyypillisesti kun päätät lähteä prosessiin mukaan konsulttisi joutuu aktiivisesti kommunikoimaan sinun ja yrityksen kanssa. Keräämään taustatietoja sinusta ja järjestämään molemmille puolille sopivia tapaamisaikoja. Kaikkiaan tällaiseen prosessiin menee tyypillisesti noin 6 viikkoa. Osa suoriutuu nopeammin, osa hitaammin.

Konsultti kertoo, että hänen ehdoton tavoitteensa on saada sinulle mahdollisimman hyvä sopimus yrityksen kanssa ja hänen kokemuksensa ansiosta hän saa varmasti maksimoitua sen kannaltasi. Tunteehan hän alan parhaiten ja hän tietää alan palkkatason kuin omat taskunsa, vai mitä?

Toden totta hän tuntee sektorin paremmin kuin sinä, se on hänen työtään. Jopa niinkin hyvin, että ymmärtää toisen osapuolen tahtotilan, jolla kauppa saadaan syntymään nopeasti. Valitettavasti rekrykonsultin motivaattorit eroavat sinun motivaattoreistasi, ja näillä tekijöillä on valitettavasti vaikutusta käyttäytymiseen. Konsultin tavoitteena on saada kuukauden aikana 25.000 euroa liikevaihtoa.

Konsulttisi saa kuukausipalkkaa, mutta tyypillisesti rekrykonsultin omat bonukset ovat myös sidottu onnistumiseen. Hän nettoaa sinun työpaikan vaihdostasi noin 1% komission arvosta, eli 585 euroa.

Keskustelet rekrytointikonsulttisi kanssa, siitä että koet palkan olevan hieman alakanttiin. Olethan edellisessä työssä saanut vastaavaa ansiota ja tehtävä on hieman vaativampi kuin edellinen roolisi. Mitä jos neuvottelisimme hieman paremmasta ansiosta tai varmuuden vuoksi haettaisiin vielä tarjous kilpailevasta asiakasyrityksestä?

Mitäpä tämä tarkoittaisikaan konsultille? Hänen joutuisi näkemään merkittävää lisävaivaa siihen, että aloittaisi keskustelut uuden toimijan kanssa ja riskeeraisi nykyasiakkuuden liian kovilla vaatimuksilla. Pahimmassa tapauksessa hän vielä rikkoisi asiakasyrityksen kanssa tehtyä sopimusta tarjoamalle sinua kilpailijalle. Homman kariutuminen, budjetin riskeeraaminen, asiakkuuden riskeeraaminen ja pahimmassa tapauksessa oikeusjuttu rikotusta sopimuksesta. Eipä kuulosta houkuttelevalta. Entäpäs palkkio? Mitäpä jos saisimmekin tämän onnistumaan ja saisit esimerkiksi 300 euroa lisää palkkaa, mitä se tarkoittaisi konsultille?

  • Palkkio 1: 4500 eur * 13 (muista lomakuu) * 0,2 = 11.700 eur. Siitäpä minulle jää 585 euroa, jihuu!
  • Palkkio 2: 4800 eur * 13 (muista lomakuu) * 0,2 =  12.480 eur… ja siitä jää taskuuni 624 euroa, eli 39 euroa enemmän.

Ehkäpä sinun ja konsulttisi tavoitteet eivät kohtaakaan? Viitsiikö hän nähdä tuota vaivaa 39 euron vuoksi? Ehkäpä hänen kannattaakin vain innostaa sinua ottamaan tämä nykyinen ehdotus vastaan. Voihan olla, että sinäkin menetät tämän mahdollisuuden, jos nyt alat aikailemaan. Sitä paitsi kuun vaihde alkaa lähestymään ja nyt jos koskaan olisi hyvä aika lukita budj.. uusi työpaikkasi.

Ehkä kiität tässä kohtaa konsulttiasi, saatatte juoda lasin kuplivaa yhdessä uuden työpaikan kunniaksi, hymyillä ja todeta kuinka hienoa on tehdä töitä yhdessä. Lupaat myös suositella häntä kavereillesi. Vilkutatte lähtiessäsi.

Rekrytointiala on kasvanut kovaa vauhtia Suomessa ( Kauppalehti 31.10.2016 Headhunttaus on Suomessa yli 60 miljoonan euron bisnes) ja alalle tulee uusia toimijoita joka kuukausi. Ohjelmistokehityksen parissa suorahausta on tullut peikko, kun kokeneille kehittäjille tulee jopa useita rekrytointisoittoja päivässä. Trendi tuskin tulee muuttumaan lähivuosina, tilanne kärjistyy entisestään.

Tässä kovassa markkinassa tällainen pieni agenttifirma kuin Talented on pisara valtameressä. Matkalla on syntynyt kuitenkin vahva usko siihen, että jonkun pitäisi nyt viimeistään asettua tekijän puolelle ja edustaa häntä tässä kokonaisuudessa.

Alan käytäntöjä on vaikea muuttaa, mutta olemme saaneet kerättyä jo yli 3000 kokeneen kehittäjän yhteisön ja toimimme heidän agentteinaan työnhaussa. Haluaisimme myös muuttaa tämän typerän bisnesmallin, joka ohjaa toimintaa väärään suuntaan ja luoda mallin, jossa osaaja voittaa aina. Tämän eteen teemme töitä ja rakennamme Talented -yhteisöä.

Miten IT-konsultointi­bisneksellä menee? Tilaa Witted Insights!

Witted Insights on kuukausittainen katsaus Pohjoismaiden IT-konsultointi­bisneksen markkina­tilanteeseen. Tilaa uutiskirje niin tiedät, miten alan yrityksillä menee.

Jättämällä sähköpostiosoitteesi hyväksyt vastaanottavasi kuukausittaisen uutiskirjeen Wittedin tietosuojaselosteen mukaisesti.